Deze bierstijlen kun jij thuis brouwen

Wil jij je eigen biertje gewoon thuis kunnen brouwen? Dat kan tegenwoordig natuurlijk ontzettend gemakkelijk met een bierbrouw starterspakket. Het grote voordeel hieraan is, is dat je helemaal zelf bepaald welk biertje jij brouwt. Zo kun je kiezen voor een IPA, Dubbel of een Tripel. Maar welke bierstijl je ook kiest, er is er natuurlijk altijd wel één die je voorkeur heeft. Omdat er zo ontzettend veel verschillende stijlen zijn, is het vooral als beginnend bierbrouwer dan ook vaak aan te raden om te kiezen voor een wat toegankelijkere stijl. Welke stijlen we allemaal kennen en welke je het beste thuis kunt brouwen, vertellen we je in dit artikel.

Wat houd een bierstijl in?

Een bierstijl wil eigenlijk niets meer zeggen dan bepaalde kaders waaraan een bepaalde biersoort moet voldoen. Dit kan het alcoholpercentage zijn, maar ook de kleur van het bier en de mate van bitterheid. Op basis van deze kenmerken wordt een bepaald soort bier verdeeld onder de verschillende bierstijlen zoals we deze kennen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een wit biertje, een dubbel, tripel of een quadrupel. Je kunt je dus wel voorstellen hoeveel verschillende soorten craft bier er tot een bepaalde bierstijl kunnen behoren.

Wat zegt een bepaalde bierstijl over het bier?

Op het moment dat we het hebben over een bepaalde bierstijl, dan schept dit vaak ook de nodige verwachtingen. Het maakt dan niet uit of je de ene week kiest voor een IPA van brouwerij A en de week erna van brouwerij B. De uiterlijke kenmerken en ook de smaakpatronen dienen bij een IPA relatief dicht bij elkaar te liggen. Uiteraard wordt er wel onderscheid gemaakt qua smaakt, want dit is juist het punt waar een brouwerij zich kan onderscheiden. De uiteindelijke kleur van het bier wordt bepaalde voor de mouten die worden gebruikt tijdens het brouwproces. Zo is een Quadrupel vaak een water donkerder bier, terwijl een IPA meestal wat lichter is van kleur. 

Verschillende stijlen combineren

Steeds vaker zien we dat brouwerijen op zoek zijn naar nieuwe smaken om op de markt te brengen. Deze smaken vallen dan vaak qua stijl voor een deel binnen de ene bierstijl en voor het andere deel binnen een andere bierstijl. Een goed voorbeeld is de IPA de laatste jaren. Zo is er de laatste jaren flink doorgebrouwd op deze bierstijl en zien we dat daar de NEIPA uit is ontstaan. Deze NEIPA, wat ook wel de New England IPA wordt genoemd, is een bier die net iets fruitiger is qua smaak, dan de normale IPA. Perfect om te drinken tijdens de warme zomermaanden bijvoorbeeld. Zoals je dus kunt zien wordt er ook binnen de verschillende stijlen volop gekeken naar nieuwe soorten en smaken om te brouwen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *