Voor veel mensen is een van de leukste onderdelen van koken het experimenteren met smaak. Kruiden en specerijen kunnen een gerecht heel bijzonder maken, maar toch worden ze vaak over het hoofd gezien bij het thuis koken. Maar wat zijn kruiden en specerijen precies? En hoe kun je ze gebruiken om diepte en complexiteit toe te voegen aan je favoriete gerechten? Laten we ze eens nader bekijken
Wat zijn kruiden?
Kruiden zijn planten die gebruikt worden vanwege hun smaak, aroma of geneeskrachtige eigenschappen. Ze worden al eeuwenlang gebruikt in de keuken en in de traditionele geneeskunde. De stengels en bladeren van kruiden worden meestal gebruikt bij het koken – vers of gedroogd – en voegen subtiele smaken toe die gerechten echt tot leven brengen. Bekende kruiden zijn basilicum, oregano, rozemarijn, tijm, salie, koriander, peterselie, dragon, dille, kervel, munt en laurier
Wat zijn kruiden?
Specerijen komen van de niet-bladige delen van planten zoals bast (kaneel), knoppen (kruidnagel), vruchten (chilipepers) of zaden (nootmuskaat). Ze zijn meestal scherper dan kruiden omdat ze essentiële oliën bevatten die ze hun sterke smaken en aroma’s geven. Specerijen worden meestal in hun geheel of tot poeder vermalen verkocht; sommige specerijen komen echter op beide manieren voor – peper wordt bijvoorbeeld verkocht als hele peperkorrels of als voorgemalen peperpoeder. Andere veel voorkomende specerijen zijn piment, kardemom, gember, korianderzaad, nootmuskaat en mosterdzaad
Kruiden en specerijen samen gebruiken
Als het gaat om smaak toevoegen aan gerechten met kruiden en specerijen is er geen goed of fout antwoord – het gaat allemaal om experimenteren! Een vuistregel bij het gebruik van beide samen is om eerst een kleine hoeveelheid kruiden toe te voegen en daarna het kruid vlak voor het opdienen (of aan het eind van het koken als je bijvoorbeeld soep maakt). Zo blijft de smaak in balans, zodat je je gerecht niet overstemt met te veel kruiden! Enkele klassieke combinaties zijn basilicum & oregano voor Italiaanse gerechten; komijn & koriander voor Indiase gerechten; kaneel & nootmuskaat voor desserts; chili & knoflook voor de Aziatische keuken; en nog veel meer!
Met slechts een paar eenvoudige ingrediënten kun je je maaltijden van gewoon naar buitengewoon brengen! Kruiden en specerijen zijn een uitstekende manier om interessante smaken toe te voegen zonder dat je veel zout of ongezonde vetten zoals boter of olie nodig hebt. Dus als je de volgende keer iets lekkers maakt in de keuken, pak dan die potjes met kruiden en specerijen die achter in je kast staan – je weet maar nooit wat voor culinair avontuur je te wachten staat!
